Aircond Kereta

Instagram
Musim gawat dengan ekonomi sekarang yang agak mengGSTkan macam-macam, dengan kereta yang dah berumur bercampur kerja + Gaji yang akan ciput.

Jom DIY dengan kata lain belajar serba sedikit tentang Aircond, paling tidak dapat ilmu + dapat buat sendiri lagi bagus

Nak cite pasal Sistem Aricond kang korang pening plak, kita ambil tahu PUNCA aircond kita tak sejuk

PUNCA AIRCOND TAK SEJUK
KIPAS KONDENSER
Kipas rosak memang tak berpusing bila ON suis aircond ATAU tengah berjalan sampai lampu isyarat tiba-tiba aircond kurang sejuk ( bermakna kipas todak berfungsi dengan baik)

GAS KURANG / HABIS
 Nak check gas senang je, korang perhatikan ada 1 tabung (DRIER) yang ada cermin kecik, ON aircond tengok ada nampak tak buih (bubble) lam tu. TAPI kalau system Aircond korang cantik bubble takkan nampak.

*JIKA GAS KURANG - perlu refill je TETAPI kalau Habis/takde PRESSURE berkemungkinan kebocoran berlaku (MANIFOLD GAUGE perlukan di gunakan)

COMPRESSOR 
Biasanya CLUCTH plate tak grip, kekurangan GAS mengakibatkan Compressor sekejap ON sekejap OFF, SENSOR rosak, mungkin kerana kebocoran ATAU mungkin ianya rosak (guna MANIFOLD gauge utk check))

    DRIER
    filter ni  pun boleh rosak atau tersumbat

       EXPANSION VALVE 
      TERSUMBAT, Valve ni cite senang untuk korang faham, dari pipe besar ianya mengecil pada hujung, valve ni akan melepaskan GAS melalui lubang kecik tadi, menukarkan GAS menjadi sejuk

        *biasanya bila korang SERVIS Cooling Coil@blower di rekemen tukar skali expansion valve ni untuk jimat KOS upah

        COOLING COIL
        Cooling Coil ada yang panggil BLOWER, benda ni terletak dalam Dashboard depan dalam kereta, biasanya tersumbat kerana banyak habuk.


        WATER PUMP 
        YUP, berkemungkin juga water pump rosak, bila water pump rosak, air tak mengalir dengan baik, mengakibatkan TEMPERATURE RADIOTER (tangki air) menjadi terlalu panas dan mengakibatkan condenser panas

        Comments
        0 Comments

        0 ulasan:

        Catat Komen